Mera flow


Flow

…ett fascinerande ämne och tillstånd.

Flow brukar ju beskrivas som ett tillstånd av ökad intensitet, total närvaro och då tiden är oväsentlig.  Som när basketspelaren rusar fram över planen och inte behöver fundera på var bollen är
utan helt enkelt bara går på den inre kompassen och allt blir bara ”rätt”. Det är så tacksamt att använda idrotten som symbolik när det gäller flow för där visar sig prestationen direkt. Det är lite svårare, men naturligtvis helt möjligt, att känna igen flow i andra sammanhang.

Inom psykosyntesen talar man om delpersonligheter. Delpersonligheter kan kort förklaras som olika sätt (strategier, mönster) vi har
lagt oss till med under livet för att helt enkelt överleva. De flesta tillkommer tidigt under våra första levnadsår.

När man är på riktigt dåligt humör finns det hos mig en röst som frustrerande retsamt säger; ”du har ett val, du har ett val, du kan välja att vara glad, känn på den!!!”  och hela min kropp skriker: Nej jag vill f-n inte vara glad. Jag vill vara suuuuur!

Men om jag i det läget står inför en prestation (för enkelheten att beskriva det) är kanske inte Den Sura rätt känsla och
delpersonlighet att använda mig av.  Det betyder att jag kan göra ett aktivt val att ändra min inställning.  För oss som har svårt att besegra just Den Sura med mental styrka, är fysisk aktivitet ett vinnande koncept. Den tystar ner Den Suras övertag och sakta men säkert låta Den Nöjda entra scenen.

Men återigen, jag skulle i princip kunna tysta Den Sura med stark vilja, lite jävlaranamma.  Jag kan alltså försätta mig i känslan som leder till flow. Det gäller dock att hitta sitt eget tillvägagångssätt och sedan välja.
Det är nyckeln!

Therese Alshammar hittade sitt vinnande koncept igår på 50 meter frisim i Shanghai: släppa taget!

Ja, det finns mycket, mycket mer att skriva om detta, ja kanske en hel uppsjö, eller ett hav för den delen. Vilken tur!

Den bästa delen av oss plockar vi fram (medvetet el omedvetet) när vi gör något vi tycker vi är bra på. Flow hamnar vi i när vi gör något vi tycker vi är bra på, som vi tycker känns meningsfullt.

Japp, så fortsätter dagen

Ulrika