Vi tänker de tankar vi tänker mest


… har du tänkt på det?

Eftersom hjärnan älskar att sätta saker i ett välkänt sammanhang så skapas det motorvägar av minsta motståndets lag. Så de tankar vi tänker mest följer de mest trafikerade vägarna av tankar. Om det är så att mesta delen av de tankar vi tänker känns bra, positiva och ger oss en god känsla så är ju detta underbart. I de fall erbjuder dessutom, med största säkerhet, dessa vägar ett vackert landskap och hänförande utsikt.

Om, dessvärre, de tankar vi tänker mest har fastnat i rondellen med avtagsvägar som ”Jag klarar inte av”, ” Jag duger inte” eller ”Allt är mitt fel” då blir omgivningen ganska grå. En och en annan av dessa vägar orkar vi köra på under korta stunder men under en längre resa börjar vår inre motor hacka. Vi reagerar på varje spricka i vägen, hinner inte njuta av utsikten och blir förbannade om vi blir omkörda … av någon som inte vet hur man kör …

Vår hjärna är dock lika fantastisk som den är komplicerad. Den erbjuder möjligheter till förändring!

Det finns möjlighet att skapa nya medvetna vägar.

Till att börja med kommer inte dessa vägar vara motorvägar där vi kan köra med autopilot utan vi behöver börja trampa upp nya stigar.

På nya stigar finns det inte ens plats för en bil utan vi börjar med att trampa upp den till fots. Vi får kanske vackert sätta på oss gummistövlar och eventuellt ta fram myggsprayen. Vi behöver också koncentrera oss på var vi sätter fötterna och hålla fokus på att vi går i rätt riktning. Det är fördelaktigt att ha satt ut riktningen innan avstamp. Med andra ord behöver vår vilja vara en ständig följeslagare.

Vissa är nu snabba att konstatera att de föredrar en stig framför en motorväg alla dagar i veckan och visst, jag med. Det doftar gott, fåglar kvittrar och vi får uppleva närhet till naturen. Absolut, jag håller med!

Det fina i kråksången är att om vi går tillräckligt många gånger på vår stig så kommer vi känna till den så väl att vi automatiskt lyfter fötterna när rötterna blockerar vägen. Vi har helt enkelt trampat upp en ny motorväg, men i ny tappning, ur ett nytt perspektiv men oj så mycket mer givande. Men hade det här varit lika lätt som det låter, ja, då hade hela frågan om vi kan välja våra tankar varit en icke fråga.

Men inte desto mindre. Det är full möjligt.

Det hela börjar … med en första tanke … med ett första steg … med viljan.

Och visst är det en lockande tanke; att vi kan välja att tänka de tankar vi vill tänka mest!

Vilka tankar vill du tänka?

Den 10 maj mellan kl 15.00 – 17.00 håller jag en öppen föreläsning om just det här på Hälsans Hus i Stocholm. Varmt välkommen att höra av dig via mail för bokning.

Väl mött,

Ulrika