När målet är otydligt


Det är väl ingen som har missat att det här med att sätta mål och ha en klar och tydlig målbild anses vara en av de starkaste framgångsfaktorerna som finns.

Vad har du för relation till din målbild? Har du den visuellt definierad? Har du tydliggjort dina delmål på vägen?

Eller tycker du helt enkelt att allt detta är frustrerande och en bara massa snack?

Vad är förresten skillnaden mellan syfte och mål?

Enkelt förklarat: syftet beskriver varför vi gör det vi gör och målet är den konkreta och mätbara slutdestinationen.

Så återigen, varför är det av intresse att definiera sitt mål? Jo, för att vägen framåt, kan jag tycka, blir meningsfull.  Varje litet steg framåt känns bra. Även de stegen som går snett framåt – känns bra. Det är en rörelse framåt, en känsla av att vara på väg – om än sakta, så säkert.

Jag tror alla håller med mig om att det är en skön känsla att nå sina mål. Det finns ju inte en fotbollsspelare i världen som inte öppet visar sin glädje när bollen snyggt sätts i krysset.  Glädjen i sig blir … just det… målet.

Då säger många att: ”jaa, men man blir ju så besviken när man missar, så det är ingen idé att sätta mål. Det är helt onödigt! Det tar bara en massa tid. Det kan helt enkelt inte vara nyttigt!!!”

Jag skulle bli rik om jag räknade alla gånger jag har hör det. Och det är inte så konstigt att man har den attityden tills det att
polletten verkligen har trillat ner av sig själv. Vi kan komma en bit på vägen (och faktiskt riktigt långt) genom att arbeta med målsättning för att vi har sagt att vi ska gör det, men den riktiga hastigheten kommer just när insikten landar i oss själva som en egen sanning.

Kom dock ihåg, det är inte bara de stora målen som känns bra, även de tillsynes vardagliga små rackarna för gott med sig och det är här  som delmål kommer in.  Delmål gör också att själva vägen mot målet blir roligare. Vi får en mängd belöningar längs vägen.

Här är ett förenklat exempel som får fungera som symbolik: arbetsveckor och helger. Det är lätt att hela tiden sätta blicken mot helgen
och att det är fredag, lördag och söndag som gör veckan värd att leva. Många nickar igenkännande till den välkända söndagsångesten. Söndagsångesten lägger sorti på hela söndagen och inget känns riktigt kul eftersom det snart är måndag. Det kan upplevas fullständigt omöjligt att njuta av en hel ledig dag eftersom den dessutom snart är över och att det ju faktiskt är tisdag om inte allt för länge.  Betänk då att tisdagen är den dag med mest guldkant.  Det är inte helt omöjligt att hela söndagen känns bättre eftersom vetskapen om tisdagen
och den goa känslan, inte är allt för långt borta. Rätt som det är känns även måndagen meningsfull.

Våra mål kan även vara av en känslomässig natur. För en visuell person kan detta vara svårt att förstå men helt naturlig för de som registrerar
intryck via känslan.

Om du är en person som kan använda dig av din egna starka vilja så tror jag att målsättning kommer ganska naturligt mer eller mindre medvetet. Går det, undrar ni då?

Jo, jag har träffat tillräckligt många människor vid det här laget som tror sig vara ut på fel väg men som genom att medvetengöra sin strategi, inser att de är precis där de ska vara. Det har helt enkelt inte funnits någon annan bättre väg. Denna insikt kommer ofta som en stor lättnad. Det är skönt att inse att de inte har missat något längs vägen – därför att det inte har funnits något att missa. Möjligtvis insikten om, och tilliten till, att de är kompetenta, starka människor rakt igenom.

Så om målet är osynligt för dig vad gör du då?

Då tar du några minuter och reflekterar. Ta gärna en promenad och ta kroppsminnet till hjälp.  Har du någon att diskutera dina tankar med kan det hjälpa, men låt inte det hindra dig om du inte har det.  Bara promenaden i sig är välgörande – det är min totala övertygelse.

Skriv (ja, skriv – oavsett om du är visuell, auditiv eller  kinestetisk) ner ett mål som du vill nå. Låt målet vara konkret, mätbart (du
vet om du nått det eller ej, inga gråzoner) och inte minst, det måste t vara rimligt! Våga gör ett kontrakt med dig själv.

Jag är rätt säker på att vi alla vet någonstans i oss vart vi vill komma (d.v.s. målet)men vi behöver påminna oss om det.  Livet och vardagen går i en rasande fart, de känner vi alla till. Vi är otroligt duktiga på att se till alla andras behov – i familjen, på jobbet, våra kunder… men tanken på att ge sig själv lite av den dosen, tycks vara lätt att glömma. Det är dags att vi påminner oss om det!

Vet ni, ett spännande mål är att våga göra en sak i veckan som man är lite rädd för att göra. Det är tydligt, det är mätbart och det är  möjligt! Jag lovar er att man blir stärkt av det, hur litet de än må tyckas vara och det är också min absoluta övertygelse.

Så, det är nog inte för inte som målsättning är ett hett tips, slitet uttryck eller inte.

”För att göra mål, måste du ha ett mål.”

Afrikanskt ordspråk

Lycka till,

Ulrika