Det vi lägger vår tid på


Det vi lägger vår tid på blir vi bra på… vad än det är. Dit vi riktar vårt fokus går vi.

Vi kan alltså i princip även bli bra på saker vi inte vill bli bra på. Saker som att intala oss att vi inte är bra nog, snygga nog, intelligenta nog, eller vad det nu kan vara. Hjärnan söker dessutom bevis på våra så kallade sanningar, och tro det eller ej, ger oss bevis på att vi har rätt – selektiv perception. Vi ”väljer att se det vi ”vill” se. En till vardags negativ inre dialog med sig själv, är en sådan spiral.

Varför är det då så svårt att bryta ett sånt mönster när man har fått upp ögonen på det?

Jo, för att vi behöver bryta ett mönster. Vi behöver välja att bryta mönstret. Vi behöver alltså viljan att förändra och uppleva att det finns en vinst av att göra det.

De flesta inser rent logiskt att det finns flera uppsidor med att börja välja en positiv spiral. Men återigen, varför är det så svårt?  Bland annat är det för att hjärnan arbetar efter minsta motståndets lag. Vi tänker de tankar vi tänker mest….som jag ofta upprepar, jag vet, men det är så viktigt att förstå det. Det är viktigt för vi behöver påminnas oss att vi kan välja nya – bra va!

Eftersom vi har skapat en  motorväg som enkelt banar väg för de tankarna vi tänker oftast, är början för en ny positiv och stärkande motorväg att trampa upp en ny, steg för steg.

Här är ett väl använt verktyg för att göra det!

  1. Titta dig i spegel och välj att säga tre bra saker om dig själv.
  2. Ta en bok och skriv tre bra saker om dig som du upplevt under dagen.
  3. Gör detta i 3 veckor.

Visst låter det enkelt. Det är enkelheten som är utmaningen. Det är så enkelt att vi behöver medvetet välja att göra det. Dvs, det vi lägger vår tid på blir vi bra på. Det handlar om att börja trampa upp en ny motorväg , och början är att få till en ny stig. Förmågan att genomföra. Det kräver viljestyrka. Det vet jag att vi alla har någonstans inom oss om vi ser ett tydligt VARFÖR vi ska gör det. Ta gärna och fundera på dina varför.

Betänk även då på vad som händer om vi lägger vår tid på det vi upplever som meningsfull och till och med roligt….. Det är då vi blir virtuoser på vårt liv. I vårt liv, inte någons annans idé om vad vårt liv är!!!

Ett tillägg till detta är att även få syn på vilka motstånd du upplever med att göra den här förändringen. Vilka tankar skyndar genast till försvar varför detta är en dum och naiv förändring? Vilken känsla ackompanjerar de tankarna? Får du syn på dessa, då har du verkligen öppnat upp för en fantastisk förändring. Heja, heja!

Vacker torsdag på er alla,

Ulrika