Vilka känslor har du idag?


Vad säger ni, är det lättare att starta igång ett projekt när solen skiner? 

Helt klart är det så att vi påverkas av vädret och mängden sol vs. mörker.  Vi är fulla av hormoner som kan spela oss spratt eller hjälpa oss på traven. Ibland tittar vi på oss själva utifrån och undrar: vem är den här personen. Så här brukar ju inte jag känna eller göra. Jag är ju på ”det här” viset. Vi har i en bild av oss själva.
Men nog är det så att vi har många olika sätt att vara på, beroende på en väldig massa olika anledningar.

Vi uppfylls av känslor som kan få oss att se på vårt projekt/livet/arbetet/kärleken utifrån olika perspektiv och ibland svänger det fort. Det är inte alltid lätt att hänga med sig själv.  Inom psykosyntesen kallas dessa olika känslor/behov för delpersonligheter.
Delpersonligheter kan förklaras som olika sätt vi lärde oss, tidigt i livet, att hantera livet på, för att vi helt enkelt skulle överleva och för att kunna tillgodose våra behov. Vi känner för att vi har behov!  Delpersonligheter är överlevnadsstrategier.

Problemet uppstår då vi omedvetet använder oss av för länge sedan förlegade strategier och tror att de ska hjälpa oss idag. Gissa om vår förvåning när det bara sätter käppar i hjulet! Samma sak gäller när vi använder oss av mönster (delpersonligheter) som vi inte medvetet val, utan plötsligt hamnar i. Ett exempel är när vi träffar klasskamrater från för och vi medvetet (men ofta omedvetet) faller in i den rollen vi hade då, på den tiden. När vi lämnar mötet har vi en konstig känsla i magen att vi har agerat på ett sätt som inte känns särskilt uppdaterat. Om mötet varit bra och roligt, ja, då är allt gott och väl såklart. Men….om den där känslan i magen inte är positiv, då är det kanske läge att identifiera den.

När vi är inne i den negativa spiralen, ja då är det provocerande att få höra: lyft dig i håret och gör något åt situationen. Det känns nedslående och gör inget åt en redan sargad självkänsla. Då är det värt att vara medveten om att dessa känslor vi har, just nu, är tillfälliga. Det är inte för evigt, vilket ofta är så lätt att tro. Speciellt när de är negativa.  Vi är så mycket mer än känslan vi befinner oss i just för tillfället. Jag rekommenderar varmt att nyfiket ta reda på vilka olika roller/mönster/delpersonligheter du har i livet, och vilka känslor och tankar som följer med dessa.  Syftet med detta är att jag då ger mig själv möjlighet att ta tillbaka makten, för att själv kunna välja hur jag vill förhålla mig till den givna situationen. Jag faller inte längre offer för mina känslor eller tankar.

Det är rätt skönt att kunna säga till sig själv: Idag väljer jag att släppa taget! Eller; Idag väljer jag att på ett strukturerat sätt ta itu med det jag behöver göra. Medvetna val som gör att jag behåller min självkänsla och mitt självförtroende.

Översätt gärna göra med känna och se var det landar i dig.

När jag sitter i samtal i rollen som coach, är det mycket inspirerande att få sätta på min klient ett par ”nya perspektiv-glasögon”. Det är ett effektivt sätt att hjälpa sig själv att se sin situation utifrån ett nytt perspektiv och genom det även få tillgång till andra lösningar än de som man alltid presenterar för sig själv, av rena vanan.  Med andra ord, bjuda in delpersonligheter som främjar dig där du befinner dig just nu!

”Om du tänker som du alltid har gjort, kommer du alltid att nå samma
resultat”

Jag tycker att de orden låter långt mer inspirerande än det gamla ”think outside the box”. Men, i slutändan betyder det samma sak.

Det är lätt att vara vanan trogen! Men en vana går att ändra! En medvetet vald vana kan göra under!

Nu njuter vi av en solig dag!

Ulrika