Förväntningar på det nya året


Nyårslöfte!

Varifrån kommer denna tradition ? Ja, det tycks vara så (svårt att bekräfta) att den kommer från USA. I Sverige kallade man det  tidigare för bragelöfte (dock utan koppling till nyåret) . Den äldsta kända noteringen med ordet nyårslöfte förekom i Aftonbladet 1944 (källa: Wikipedia) men det dröjde flertalet år innan ordet användes traditionsenligt.

Så hur är det med nyårslöftet?  Vad är ditt löfte, om du nu har något? Var det något speciellt du lovad dig själv att du skulle göra, när klockan slog tolv?

Visst verkar vi ha en tendens att sätta ribban bra högt inför våra löften om mål. Om det fanns statistik på det skulle nog måluppfyllelsen vara oförskämt lågt. Ofta går nyårslöftet ut på något i linje med att träna mer, gå ner i vikt, sluta röka…  Och just gå ner i vikt lär vara den som toppar listan (obekräftat rykte). Jag har full förståelse för det men jag tycker att det är ganska så intressant att det är just dessa som vi tycks behöva en extra push med för att klara av.  Av allt i livet som vi längtar efter att förändra så är det ju de här ”problemen” som är så svåra att uppfylla och klara av, mål som tillsynes borde vara hanterbara och något som ligger inom våra ramar att kunna kontrollera. Och kanske är det då inte så konstigt att vi inte kan hantera våra miljöproblem eller världsekonomin om vi inte kan hantera vår vikt eller träningsfrekvens.

Är vi verkligen så viljesvaga, vi människor? Nej, så är det nog inte, men kanske är vi omedvetna om vad det är som styr våra möjligheter
till att ta ett beslut och vilka krafter som gör att vi håller oss kvar på bana. Var har vi vår vilja, vad är det vi egentligen vill och för vem? Därför, att om vi verkligen vill, då vet ni ju, då brukar vi även kunna klara av det för motivationen spelar med i vårt lag. Men om just motivationen inte är med i matchen så… ja, då blir det ofta pannkaka av det hela. Knepigt, det där med nyårslöften.

Jag tror på överkomliga nyårslöften, sådana som vi kommer klara av för att vi vet att vi har motivationen för det. Så får det bli för egen del i alla fall. Mitt nyårslöfte har med löpning att göra, helt enkelt för att jag vet att jag någonstans kommer klara av mitt mål och för att det känns roligt och tillräckligt utmanande. Det kommer också vara mätbart. Jag kommer inte behöva fundera på om jag har nått målet eller ej. Tydligt;)

Ska vi dock hamna i Csikszentmihalyis Flow, ja då ska ribban höjas precis så att den kittlar i överkant av vår förmåga/kompetens och utmaningen… och känn på den när det införlivas 😉

Jag önskar oss alla lycka till med våra nyårslöften för 2012

Allt gott,

Ulrika