Return on energy


Det är något särskilt med att få vara nära naturen. Jag tror att det är oerhört läkande på många plan att få vara nära naturen. Jag tror att vi människor kommer närmare oss själva i närheten till naturen och att det är där vi egentligen är i vårt rätta element.

Vi lever i en allt mer teknologiserad värld. Teknologi som uppfanns för att göra våra liv lättare, för att göra våra liv bekvämare. Tycker ni att det har blivit så? Eller har det bara medfört att det är lättare att ta med sig jobbet hem? Å andra sidan så ger det oss en möjlighet att välja; hur vill jag prioritera min tid! Frågan är bara hur många som tar sig tid att ställa den frågan till sig själva och sedan ta reda på svaret… Inte alltid så lätt!

Men visst har teknologin gjort det lättare för oss på många sätt. Det är lättare och bekvämare att enkelt kunna lyfta fjärrkontrollen för att byta kanal, vi behöver inte lyfta oss från soffan.

Det är lättare att maila kollegan för att be om en tjänst, än att behöva lyfta rumpan ur stolen och ta en promenad över och ta det i direktkontakt.

Vi blir allt mer bekväma och det verkar vara något att eftersträva!?  Kanske ursäktar vi det som ”effektivitet”.

Jag läste häromdagen att vi människor numera längtar efter att ”inte behöva arbeta” och att det skulle vara ett optimalt förhållande.

Vad är det i oss som gör att vi ”inte vill behöva arbeta”? Vad är det vi lägger i orden ”arbeta” – ”jobba”?  Det är  jobbigt att behöva… Oh,nej det är så arbetssamt… Jag vill bara få slippa…

För visst är det väl ändå så att vi egentligen vill få arbeta. Vi vill göra ett gott arbete och vi vill få känna oss duktiga på det vi  gör och få feedback på det. Det är skönt att få lämna ifrån sig ett färdigt projekt med känslan som följer med det. Det känns bra att veta att ”idag har jag gjort ett gott arbete”. Jag har varit fokuserad på en uppgift och fullgjort den, toppen! Tillfredsställdhet!

Nej, det är något annat vi lägger i orden arbeta och jobba,  arbetsamt och jobbigt

Arbetsamt och jobbigt kan ge storartad avkastning på energi. Kroppen må vara trött och sliten men på det stora hela är energidepåerna påfyllda,  inte minst själen.  Det gör att vi vaknar med en större mängd energi påföljande morgon. Desto mer vi fyller på de energidepåerna, ju bättre förutsättningar till god hälsa ger vi oss.

En dag ute i skidspåret är inte bekvämt. Det är arbetsamt och krävande. Likaså en dag i skidbacken. Det är inte en ”walk in the park”… och skulle det vara det , ja då hade det inte varit en särskilt lyckad skiddag förmodligen.

Naturen ger oss mycket av energi tillbaka. Vilket är storartat i sig med tanke på hur lite vi tar hand om moder jord.

Sol, fågelsång, närhet till naturen! Det ger möjlighet till återhämtning som inget TV-tittande i världen kan erbjuda. Tillsammans med fysisk aktivitet i naturen följer så många andra goda vanor dessutom.  Riktig mat lockar mer än små ätande. Socker och annat mindre hälsosamt blir inte lika lockande.

Naturen erbjuder inget ego att tävla med, men en möjlighet till att släppa det och ta tillbaka kraften till oss själva. Dofter,  ljud och känslan av att gå på en stig återkopplar oss till den vi är och ger oss möjligheten att släppa taget för en stund och därigenom – bara vara-. Så sunt!

Det finns forskning på att människor som företar sig saker och faktiskt vågar sig på utmaningar,  både fysiskt och psykisk mår mycket bättre än de som drar sig tillbaka till TV-soffan för återhämtning. Och sant eller inte, visst låter det logiskt.

Barn vet redan detta. De har spring i benen av ingen annan anledning än att de har det. De kan springa runt,  åka skidor,  hoppa  tills de blir svettiga och utmattade. Men det hindrar dem inte från att plocka upp springet och lekandet igen, så fort de har hämtat andan. Helt enastående! Flow!

Nu är det påsk! Påskkärringarna drar till Blåkulla. Kan inte vara alldeles enkelt att hålla sig kvar på en kvast. Jag har i och för sig inte provat, kanske är det dags. Det skulle vara en utmaning med ROE (return on energy)

Glad Påsk

Ulrika